Sama marchewka w smaku jest nijaka, dla niektórych także mdła. W tym wydaniu, w towarzystwie charakternych dodatków zyskuje zupełnie nowego kulinarnego wymiaru. Polecam!
Składniki:
6 większych marchewek (łącznie 600 – 650 g)
1 puszka czerwonej fasoli konserwowej (220 g bez zalewy)
1 słoik o poj. 0,5 L korniszonów (250 g bez zalewy)
3 – 4 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego szczawiu
3 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
szczypta chilli
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Sałatka ze szczawiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki obrać, gotować 7 – 10 min w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić, a następnie pokroić w nieduże cząstki. Warzywa przełożyć do miski. Dodać osączoną fasolę, pokrojone w plastry ogórki, obrany i posiekany czosnek, szczaw oraz obrane i posiekane jajka. Wsypać kolendrę, gałkę muszkatołową i chilli.
2.Składniki wymieszać razem z majonezem, na końcu sałatkę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Komentarze