Sałatka ze szczawiem

4.5 (190 ocen)

Sama marchewka w smaku jest nijaka, dla niektórych także mdła. W tym wydaniu, w towarzystwie charakternych dodatków zyskuje zupełnie nowego kulinarnego wymiaru. Polecam!

Składniki:

  • 6 większych marchewek (łącznie 600 – 650 g)
    1 puszka czerwonej fasoli konserwowej (220 g bez zalewy)
    1 słoik o poj. 0,5 L korniszonów (250 g bez zalewy)
    3 – 4 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanego szczawiu
    3 jajka ugotowane na twardo
    2 łyżki majonezu
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    szczypta chilli
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Sałatka ze szczawiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka ze szczawiem 1. Marchewki obrać, gotować 7 – 10 min w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić, a następnie pokroić w nieduże cząstki. Warzywa przełożyć do miski. Dodać osączoną fasolę, pokrojone w plastry ogórki, obrany i posiekany czosnek, szczaw oraz obrane i posiekane jajka. Wsypać kolendrę, gałkę muszkatołową i chilli.
  • Sałatka ze szczawiem 2. Składniki wymieszać razem z majonezem, na końcu sałatkę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować