Pierogi ze szczawiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę łączymy z solą i olejem. Stopniowo dodajemy gorącej wody cały czas zagniatajac ciasto uważając by się nie poparzeń. Gdy ciasto będzie elastyczne ale łatwo odchodzące od ręki wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 15 minut by ciasto odpoczęło.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Szczaw dobrze myjemy, odcinamy ogonki i kroimy w paski. Masło roztapiamy na gorącej patelni i wrzucamy szczaw. Gdy szczaw "zwiędnie" przyprawiamy i zdejmujemy z ognia.
Ciasto cienko rozwałkowujemy na stolicy obsypaną mąką i wycinamy za pomocą szklanki kółka. Na każde kółko nakładamy porcję szczawiu i sklejamy pierogi.
Pierogi porcjami wrzucamy na osolony wrzątek i od wpłynięcia gotujemy 2 minuty. Pierogi podawać posypane koperkiem lub okraszone cebulką.
Komentarze