Francuskie trójkąty z mascarpone i karmelizowanymi jabłkami w migdałach

4.48 (155 ocen)

Przyznam że piekąc te ciastka nie spodziewałam się tak rewelacyjnego efektu końcowego.Wyszły przepyszne,nie porównywalne do ciastek francuskich z cukierni.Rozpływające się w ustach karmelizowane jabłka z chrupiącymi migdałami,kremowy serek mascarpone i puszyste ciasto francuskie-połączenie doskonałe

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    250g. sera mascarpone
    2 duże jabłka
    1/2 szklanki łuskanych migdałów
    1 żółtko

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    1 opakowanie ciasta francuskiego ( 300g)

    Składniki robocze:
    1 łyżka masła 82%
    2 łyżki brązowego cukru
    cynamon mielony do oprószenia gotowych ciastek

    Do dekoracji:
    migdały
Wystaw ocenę:

4.48 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Francuskie trójkąty z mascarpone i karmelizowanymi jabłkami w migdałach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 
Francuskie trójkąty z mascarpone i karmelizowanymi jabłkami w migdałach 1. Migdały posiekać nożem na mniejsze kawałki.
  • 
Francuskie trójkąty z mascarpone i karmelizowanymi jabłkami w migdałach 2. Karmelizowane jabłka: jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne , pokroić w kostkę.
    W garnku rozgrzać masło , smażyć jabłka aż lekko zmiękną.
  • 
Francuskie trójkąty z mascarpone i karmelizowanymi jabłkami w migdałach 3. Dodać cukier , wymieszać , pozostawić na gazie do rozpuszczenia się cukru i pokrycia jabłek karmelem.
    Wsypać migdały , połączyć z jabłkami , odstawić do wystudzenia.
  • 
Francuskie trójkąty z mascarpone i karmelizowanymi jabłkami w migdałach 4. Ciasto francuskie rozwinąć , podzielić na 6 równych kwadratów.
    Na środek każdego kłaść po łyżce sera mascarpone oraz karmelizowanych jabłek z migdałami.
    Złożyć ciasto tworząc trójkąt,spłaszczyć lekko farsz dłonią.
    Brzegi ciasta zawinąć w falbanki ( zapobiegniemy w ten sposób rozklejeniu się ciastek podczas pieczenia)
  • 
Francuskie trójkąty z mascarpone i karmelizowanymi jabłkami w migdałach 5. Każdy trójkąt posmarować rozkłóconym żółtkiem.
    Piec 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
    Gorące oprószyć cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Cukier Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować