Francuskie ciastka z jabłkami i bananami

4.51 (194 ocen)

  • 30 min

Szybkie francuskie przekąski tym razem zaserwowane na słodko, w pysznym duecie z ogródkowych jabłuszek i bananów . Ciastka robi się naprawdę w błyskawicznym tempie. A ambicje do zrobienia ciasta francuskiego własnoręcznie? Nadal są... :)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 op. ciasta francuskiego w temp. pokojowej
    5 jabłek
    2 banany
    2 łyżki masła
    1 łyżeczka soku z cytryny
    ok 3 łyżek cukru
    1 op. cukru waniliowego
    cynamon
    1 jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.51 (194 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery Ciastka

Francuskie ciastka z jabłkami i bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy i wykrawamy z nich gniazda nasienne, a nastęnie kroimy je na drobną kostkę. Banany obieramy i również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim owoce ok 15 minut. Doprawiamy do smaku cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Dokładnie studzimy.
  • 1 2. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Ciasto francuskie dzielimy na 6 części (z 2 opakowań powinno nam wyjść 12 ciastek), na każdy powstały kwadracik nakładamy po sporej łyżce owocowego farszu. Jajko roztrzepujemy w misce i smarujemy nim dokładnie brzegi ciastek (jest to konieczne, aby ciasto się dobrze skleiło).
  • 2 3. Ciastka formujemy w prostokąty i widelcem dociskamy ich brzegi, a następnie smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem z cynamonem. Każde ciastko lekko nacinamy z wierzchu w 4 - 5 miejsach. Pieczemy ok 20 minut (pierwsze 15 minut grzałka góra/dół, ostatnie 5 minut termoobieg).

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2014/11/francuskie-ciastka-z-jabkami-i-bananami.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować