Francuskie tartaletki z porem i serem pleśniowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Wytrawne tartaletki z ciasta francuskiego są doskonałą słoną przekąską w ciągu dnia, choć nie należą do lekkich, bo ser i ciasto francuskie są dość tłuste, to jednak smakują wspaniale i raz na jakiś czas, można sobie na taki „grzech” pozwolić, dodatek białego wytrawnego wina do duszonego pora doskonale podkręciło smak farszu.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego

    Farsz:
    1 średni por
    ½ cukinii
    15 dag wędzonego lub pieczonego fileta z kurczaka
    10 dag sera pleśniowego Bavaria Blu mini
    50 ml wytrawnego białego wina
    1 płaska łyżka klarowanego masła
    1 cebula dymka ze szczypiorem
    Ziarna sezamu do posypania
    Rozkłócone jajko do posmarowania
    Sól morska do smaku
    Świeżo mielony pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Francuskie tartaletki z porem i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Por 1. Farsz:
    Por kroimy na pół krążki, cukinię w kostkę, na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa, szklimy pod przykryciem, wlewamy wino podsmażamy chwilę aż por zmięknie a wino odparuje, dodajemy pokrojonego w kostkę wędzonego kurczaka. Mieszamy zestawiamy z ognia.
    Doprawiamy farsz do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • Przed pieczeniem 2. Rozwałkowane ciasto francuskie dzielimy radełkiem lub nożem na kwadraty, układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym, nakładamy po porcji farszu, na wierzchu kładziemy plasterki sera pleśniowego.
    Brzegi ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy sezamem.
    Wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika, pieczemy 15 -17 minut- do zrumienienia. Podajemy ciepłe posypane szczypiorem z dymki.
    Na zimno też dobrze smakują!
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Por Ser pleśniowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować