Francuskie rożki- ciasteczka „Na raz”

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kolejne słodkości, które łatwo zabrać na piknik.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    250g masła 82%
    1 szklanka śmietany 18%
    1 żółtko

    Dodatkowo:
    1 białko
    Cukier biały do posypania po wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Francuskie rożki- ciasteczka „na raz” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki margarynę, żółtko oraz śmietanę. Wszystko razem siekamy i szybko zarabiamy ciasto. Przygotowane ciasto zawinąć w foliowy woreczek i odłożyć na min. 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, rozwałkować na grubość ok. 3 mm. i ozdobnym radełkiem wykrawać trójkąciki o boku ok. 5cm. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (170st) ok 20 min.- na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować