Rożki francuskie z serem i borówkami

4.42 (162 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Szybkie ciastka do zrobienia w kilka chwil. Można użyć świeżych lub mrożonych owoców.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie 270g

    1 szkl borówek

    jajko do posmarowania



    Nadzienie:

    200 g białego sera

    łyżka kwaśnej śmietany

    kilka kropel aromatu waniliowego

    2 łyżki cukru


    Lukier:

    szkl cukru pudru

    łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.42 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Rożki francuskie z serem i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie: ser rozgnieść dokładnie widelcem, wymieszać ze śmietaną, cukrem i ekstraktem waniliowym.


    Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na 8 kwadratów. Na każdy kłaść łyżkę sera i borówek. Złożyć w trójkąty a brzegi docisnąć widelcem. Rożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i piec ok 15 minut w 200 stopniach. Ostudzić.


    Lukier: Cukier puder, sok z cytryny i odrobinę wody wymieszać, lukrem polać ciastka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować