Choinki z makiem z ciasta francuskiego

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ekspresowe w przygotowaniu choinki z ciasta francuskiego z użyciem gotowej masy makowej. Coś dla zabieganym i tych, którzy nie specjalnie lubią piec ;)

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego xxl
    250 g gotowej masy makowej
    1 małe jajko (do wysmarowania ciastek)
    1/2 łyżki cukru pudru (do oprószenia)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Ciasta francuskie

Choinki z makiem z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozłożonym cieście francuskim rozsmarować masę makową. Złożyć na pół i lekko docisnąć. Małą foremką w kształcie gwizdki wyciąć 8 gwiazdek, jak najbliżej brzegu. Pozostałą część ciasta podzielić na 8 wąskich ok. 2 cm pasków. Paski ciasta nadziewać na patyczki na kształt choinek. Ciasto na patykach lekko rozłożyć. Na końcu patyka nadziać gwiazdkę. Ciastka posmarować rozkłóconym jajkiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach i wstawić do nagrzanego do 210 stopni piekarnika. Piec ok. 12-15 minut, do zarumienienia. Gotowe ciastka posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować