Flaki ze skór wieprzowych

2 (3 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Flaki, flaczki można je lubić lub nienawidzić to tak jak z czarniną, a wy jak lubicie czy nie ? my uwielbiamy każdy rodzaj flaków a już te ze skór wieprzowych to już w ogóle rarytas

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,100 kg skór wieprzowych bez słoniny,

    10 ziarenek ziela angielskiego,

    5 liści laurowych,

    2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

    1 średnia marchew,

    0,5 małego pora,

    1 mały korzeń pietruszki,

    1 mały kawałek selera korzeń,

    2 spore ząbki czosnku,

    2 opakowania przyprawy do flaków 20 g każda,

    1 łyżka papryki czerwonej słodkiej,

    2 łyżki majeranku
Wystaw ocenę:

2 (3 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Flaki ze skór wieprzowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • flaki 1. Na początek do garnka wlać dwa litry wody, dodać do niej opłukane pokrojone na mniejsze części skóry wieprzowe i zagotować, zmniejszyć ogień i na wolnym gotować do ich miękkości. Jak już skóry są wystarczająco miękkie wyjąć je z wywaru do miski ni ostudzić a następnie pokroić w cienkie paski, w czasie gdy kroimy skóry do wywaru dolać jeszcze pół litra wody bo podczas gotowania się skór woda wyparowuje a następnie dodać dowolnie pokrojone warzywa oraz przyprawę uniwersalną, ziela angielskie i liście laurowe, pogotować do miękkości warzyw. Gdy już warzywa są miękkie dodać pokrojone skóry i gotować na wolnym ogniu do pojawienia się kożuszka wtedy wsypać majeranek zamieszać i zagotować
  • flaki 2. Po chwili gdy flaki zagotowały się już z majerankiem dodać czosnek przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w drobna kostkę a po chwili dodać obie przyprawy do flaków zamieszać i pogotować na bardzo wolnym ogniu przez pięć minut, po wyznaczonym czasie dodać paprykę słodką czerwoną i również pogotować na bardzo wolnym ogniu przez 5 minut aż pojawi się tak zwany kożuszek będzie on widoczny gołym okiem, jest to oznaka tego że flaki są ugotowane idealnie. Ugotowane flaki zdjąć z ognia i zajadać puki gorące ponieważ gdy stygną wtedy robi się z nich galareta
  • flaki 3. Ugotowane flaki tak jak pisałam akurat te ze skór najlepiej jeść puki są gorące ale jeśli zostaną nic nie szkodzi wystarczy przelać je do pojemnika ostudzić i zamrozić lub pozostawić szczelnie zamknięte w lodówce, gdy flaki zmienią się w galaretę to w lodówce na spokojnie mogą stać nawet tydzień nic się z nimi nie stanie nie skwaśnieją ani się nie zepsują. Po wyjęciu z lodówki wystarczy do garnka na dno wlać wody przełożyć flaki z galaretowane i po prostu je odgrzać. Moje flaczki podałam ze swojskim chlebem który sama piekłam, smak flaków skórkowych nie do opisania jest tak smaczny że brak słów i w ogóle nie czuć że są tłuste
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować