Flaki ze skór wieprzowych

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Nie macie pomysłu co zrobić ze skór zdjętych np. z szynki czy boczku, podam wam przepis na flaczki które były robione w moim rodzinnym domu zawsze jak tylko było świniobicie. Te czasy już raczej nigdy nie wrócą ale smak tych flaków pamiętam do dziś.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,800 kg skór wieprzowych,
    80 g marchwi 2 średnie sztuki,
    2 łyżki suszonej włoszczyzny mam od mamy,
    5 ziarenek ziela angielskiego,
    2 liście laurowe,
    2 przyprawy do flaków 16 g każda,
    2 łyżki majeranku,
    0,5 łyżki papryki słodkiej czerwonej w proszku,
    0,5 łyżki pieprzu ziołowego,
    15 g świeżej natki pietruszki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Flaki ze skór wieprzowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • flaczki 1. Na początek do garnka wlać dwa i pół litra wody dodać umyte kawałki skór i obgotować je do miękkości. Jak już skóry są dość miękkie wyjąć je do miski i odstawić najlepiej w przeciągu aby ostygły, następnie gdy już ostygnięte pokroić je w chude paski jak na flaczki.
  • flaki 2. Do gotującego się na wolnym ogniu wywaru ze skór dodać pokrojoną dowolnie marchew, półtorej łyżeczki przyprawy uniwersalnej, ziela angielskie, liście laurowe oraz pokrojone na flaczki skóry. Gdy dodamy już wszystkie pokrojone skóry gotować na małym gazie do pełnej miękkości skór, następnie dodać majeranek, zamieszać i dalej gotować na wolnym ogniu. Następnie przygotować przyprawy do flaków i wsypać je do gotujących się na wolnym ogniu flaków zamieszać i gotować na jak najmniejszym ogniu.
  • flaki 3. Jak w trakcie gotowania na wolnym ogniu już z dodaną przyprawą do flaków pojawia się tak zwany kożuszek wtedy wsypać pieprz ziołowy oraz paprykę słodką w proszku, zamieszać i lekko zagotować. Pod sam koniec gotowania się flaków ze skór dodać drobno pokrojoną świeżą natkę pietruszki również zamieszać i lekko zagotować następnie zdjąć z ognia.
  • flaki 4. Ugotowane gorące flaczki ze skór podawać z chlebem lub bułką pszenną, flaczki wychodzą tak smaczne że brakuje słów na ich opisanie musicie sami spróbować aby się przekonać smakiem i zapachem. Od kiedy byłam dzieckiem często miałam takie flaczki a teraz chętnie z wami podzielę się moim przepisem a właściwie mojego dziadka i mamie którzy mnie nauczyli przygotowywanie takiego sytego dania. Dobrze ugotowane flaki ze skór rozpływają się w ustach a w trakcie jedzenia zaklejają nam się usta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Flaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.19 (217 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Flaki wołowe na rosole

To może cię zainteresować