Macie dostęp do skór wieprzowych lub hodujecie swoje świnki i nie wiecie co zrobić z tych skór zdjętych na przykład z szynki ? Polecam wam ugotowanie flaków z dodatkiem flaków wołowych oraz koncentratem pomidorowym.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1,600 kg skór wieprzowych,
500 g flaki wołowe krojone gotowane,
2 marchewki średnie 170 g,
4 liście laurowe,
8 ziarenek ziela angielskiego,
2 łyżki suszonej włoszczyzny ( mam od mamy ),
2 czubate łyżki majeranku,
3 spore ząbki czosnku,
2 przyprawy do flaków 16 g każda,
1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
1 koncentrat pomidorowy 30 % 160 g,
0,5 łyżeczki cukru,
1 mały pęczek natki pietruszki ( można pominąć ).
Flaki ze skór wieprzowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek do garnka wlać dwa i pół do trzech litrów wody dodać umyte i pokrojone na mniejsze kawałki skóry wieprzowe i od czasu zagotowania się wody ze skórami gotować na wolnym ogniu do miękkości skór w międzyczasie zdjąć powstałe szumowiny. Gdy skóry już są dość miękkie wyjąć je do salaterki i poczekać aż ostygną, ostygnięte pokroić w paski dowolnej grubości.
2.W czasie gdy kroimy ostudzone skóry flaki gotowe wołowe czyli obgotowane dokładnie wypłukać przełożyć na durszlak aby ociekły z wody, następnie przełożyć je do wywaru ze skór dodać startą na tarce jarzynowej marchew, suszoną włoszczyznę oraz ziela angielskie i liście laurowe. Gotować na średnim ogniu do czasu aż skroimy wszystkie skóry wieprzowe. Gdy już skóry razem z flakami wołowymi są miękkie wsypać majeranek i całość gotować na wolnym ogniu do czasu aż pojawi się kożuszek.
3.Gdy jest już dokładnie widoczny kożuszek ( widać na dołączonym zdjęciu ), wtedy dodać drobno pokrojony czosnek lub przeciśnięty przez praskę, lekko zagotować. Po chwili przygotować przyprawę do flaków wsypać obie zamieszać i zagotować po chwili dodać koncentrat pomidorowy i również przez chwilkę zagotować na małym ogniu.
4.Gdy już mamy zagotowane flaki wołowe z dodanymi skórkami pokrojonymi i koncentratem, wtedy do całości wkroić świeżą natkę pietruszki ( jeżeli ktoś nie lubi można pominąć ), doprawić do smaku cukrem oraz przyprawa uniwersalną, lekko całość zagotować i zdjąć z ognia.
5.Takie flaczki można podawać z chlebem lub bułeczką a jeżeli ktoś lubi można również z ziemniakami decyzja należy do was, my uwielbiamy flaki z bułka lecz ze skór wolimy z chlebem. Jeżeli lubicie na ostro wystarczy przed podaniem w talerzu dosypać pieprzu świeżo zmielonego czarnego ja osobiście pieprzu dodaję dużo bo tak najbardziej lubię. Skórki wieprzowe mają wiele cennych witamin oraz żelatyny która jest potrzebna dla naszych kości.
Komentarze