Flaczki z boczniaków

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób

Flaczki w wersji wegetariańskiej, przygotowane z pokrojonych w paski boczniaków i rosołu, z dodatkiem aromatycznych przypraw.

  • 50 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 500 gram boczniaków
    2 litry rosołu
    1 cebula
    3 łyżki oleju rzepakowego
    3 ząbki czosnku
    pół pora (biała część)
    1 marchewka
    kawałek selera
    1 łyżka masła
    2 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    2 czubate łyżki majeranku
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka papryki wędzonej
    3/4 łyżeczki papryki ostrej
    1/3 łyżeczki imbiru
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Flaczki

Flaczki z boczniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W sporym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż się zeszkli. Pod koniec dodajemy drobno pokrojony czosnek.

    Pora kroimy w półplasterki, marchew i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy warzywa do cebuli i podsmażamy przez 5 minut.

    Następnie dodajemy łyżkę masła, czekamy aż się rozpuści i wrzucamy boczniaki pokrojone w paski. Mieszamy i podsmażamy przez chwilę.

    Zalewamy wszystko gorącym rosołem. Dodajemy majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, imbir oraz paprykę słodką, wędzoną i ostrą. Przykrywamy garnek i gotujemy 20 minut na wolnym ogniu. Na koniec doprawiamy flaczki dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu i szczyptą soli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować