Flaczki z boczniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W sporym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż się zeszkli. Pod koniec dodajemy drobno pokrojony czosnek.
Pora kroimy w półplasterki, marchew i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy warzywa do cebuli i podsmażamy przez 5 minut.
Następnie dodajemy łyżkę masła, czekamy aż się rozpuści i wrzucamy boczniaki pokrojone w paski. Mieszamy i podsmażamy przez chwilę.
Zalewamy wszystko gorącym rosołem. Dodajemy majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, imbir oraz paprykę słodką, wędzoną i ostrą. Przykrywamy garnek i gotujemy 20 minut na wolnym ogniu. Na koniec doprawiamy flaczki dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu i szczyptą soli.
Komentarze