Flaczki z boczniaków

  • wyświetlono: 20924 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Kto lubi tradycyjne mięsne flaczki, polubi i te.

Katarzyna Janeczko

Składniki

0,5 kg boczniaków
1 cebula
pęczek włoszczyzny bez kapusty
majeranek
wywar warzywny lub mięsny
przyprawa do flaków
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
szczypta imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki mąki do zasmażki
zielenina do posypania (można pominąć)

Sposób przygotowania przepisu:

Flaczki z boczniaków

  • Flaczki z boczniaków1. Boczniaki opłukać, osuszyć i pokroić w paski jak na flaczki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchew, pietruszkę i seler również obrać i pokroić w kostkę lub dowolny kształt.
  • Flaczki z boczniaków2. Wywar zagotować dodać warzywa oraz przyprawy. Chwilę gotować. Dodać grzyby i gotować jeszcze ok 15-20 minut. Na koniec zrobić zasmażkę z mąki i odrobiny oleju. Dobrze doprawić i posypać zieleniną. Dla wzmocnienia koloru, można dodać łyżeczkę papryki w proszku.

Porady

1/ Dla wzbogacenia smaku i aromatu można dodać kilka kropel sosu sojowego-grzybowego.
2/ Do zrobienia flaczków można wykorzystać rosół pozostały z poprzedniego dnia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilsezonowe_przysmakigrzybyflaczki z boczniaków
 

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: kornelia92

Flaczki z boczniaków

Jestem studentką w wolnym czasie...

Niby flaczki z kurczaka

Dodane przez: joanna30

Niby flaczki z kurczaka

Jest to propozycja dla tych, którzy...

Smacznie i tanio

Dodane przez: asica28

Flaczki z kani

Flaczki są bardzo ciekawą propozycją,...

Zupa flaczki z kani

Dodane przez: mysza75

Zupa flaczki z kani

Szybka, prosta zupa ale flaczki...

Flaczki z żołądków drobiowych

Dodane przez: Świeca Urszula

Flaczki z żoładków drobiowych

Polecam przepis na tanie , sycące...

flaczki z kurczaczka

Dodane przez: 89blondyna89

Flaczki z kurczaczka

Są mniej pracochłonne niż tradycyjne...