Flaczki wołowe na kościach wieprzowych

3.17 (6 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lubicie flaczki czy raczej nie możecie na nie patrzeć ?

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg kości wieprzowych z boczku,
    900 g flaków wołowych krojonych,
    3 łyżki suszonej włoszczyzny,
    3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
    0,5 małego pora,
    1 mały kawałek korzenia selera,
    1 duża marchew,
    2 spore ząbki czosnku,
    3 łyżki majeranku,
    2 przyprawy do flaków 16 g każda,
    5 liści laurowych,
    10 ziarenek ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

3.17 (6 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Flaczki wołowe na kościach wieprzowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • flaki 1. Do garnka wlać dwa litry wody dodać kości żeberkowe z boczku oraz suszoną włoszczyznę i przyprawę uniwersalną, gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa na kościach następnie wyciągnąć je do ostygnięcia a do wywaru dodać dokładnie opłukane flaki z woreczka i marchew z selerem startym na tarce jarzynowej oraz pokrojony dowolnie por, gotować do miękkości flaków
  • flaki 2. Gdy flaki są miękkie wtedy dodać oczyszczone z kości mięso wieprzowe oraz ziela angielskie i liście laurowe i gotować całość do pełnej miękkości . Po tym czasie wsypać obie przyprawy jeśli ktoś lubi ostre oraz majeranek i gotować jeszcze 15 minut
  • flaki 3. Do gotujących się flaków dodać pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę pogotować zdjąć z ognia
  • flaki 4. Gotowe flaki podawać z kromką chleba lub ulubioną bułką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Flaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować