Flaczki wołowe na kościach wieprzowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać dwa litry wody dodać kości żeberkowe z boczku oraz suszoną włoszczyznę i przyprawę uniwersalną, gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa na kościach następnie wyciągnąć je do ostygnięcia a do wywaru dodać dokładnie opłukane flaki z woreczka i marchew z selerem startym na tarce jarzynowej oraz pokrojony dowolnie por, gotować do miękkości flaków
2.Gdy flaki są miękkie wtedy dodać oczyszczone z kości mięso wieprzowe oraz ziela angielskie i liście laurowe i gotować całość do pełnej miękkości . Po tym czasie wsypać obie przyprawy jeśli ktoś lubi ostre oraz majeranek i gotować jeszcze 15 minut
3.Do gotujących się flaków dodać pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę pogotować zdjąć z ognia
4.Gotowe flaki podawać z kromką chleba lub ulubioną bułką
Komentarze