Fit placki z batata i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PLACUSZKI: Bataty i cukinie ścieramy na grubych oczkach tarki. Następnie dokładnie odciskamy z soku. Cebule obieramy i dość drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Do miski wkładamy cukinie, bataty, czosnek i cebule. Dodajemy jajka, oliwe, płatki i otręby owsiane. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu i mieszamy do połączenia. Masę odstawiamy na 30 minut.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy warzywnej formujemy łyżką placki na blaszce. Placki pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, góra-dół.
Placki podajemy na ciepło z sosem rzodkiewkowo-jogurtowym.
SOS RZODKIEWKOWO-OGÓRKOWY: Ogórka i rzodkiewki ścieramy na grubych oczkach tarki i solimy. Warzywa pozostawiamy na 10 minut, a następnie bardzo dokładnie odciskamy z powstałego soku. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Do miski wkładamy starte warzywa, jogurt grecki, czosnek i ewentualnie posiekany drobno koperek oraz 1 łyżeczkę oliwy z oliwek. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Gotowy sos odstawiamy do lodówki, aby się przegryzł. Przed podaniem możemy go skropić dodatkowo 1 łyżeczką oliwy z oliwek.
Komentarze