Smażone placuszki z cukinii i marchewki z dodatkiem czerwonej cebuli. Najlepiej smakują podawane z sosem czosnkowym , czosnkowo- koperkowym lub sosem tzatziki.
Placki z cukinii i marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Cukinię myjemy i ścieramy na tracę o dużych oczkach. Solimy odrobinę i odstawiamy, aby z cukinii pozbyć się nadmiaru wody. Odciskamy cukinie.
2. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Cebulę obieramy i drobno kroimy.
4. Cukinię, marchewkę oraz cebulę przekładamy do miski dodajemy 2 jajka, 2 łyżki mąki, posiekana natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.
5. Mieszamy dokładnie składniki i smażymy na patelni.
Komentarze