Fit ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Rabarbar kroimy w większą kostkę i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy go równomiernie dwoma łyżkami ksylitolu. Rabarbar zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Po upieczeniu rabarbar studzimy i odsączamy z soku.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Tortownicę o średnicy 21cm wykładamy papierem do pieczenia.
W jednej misce umieszczamy olej kokosowy. Dodajemy do niego 60 g migdałów, aromat migdałowy i miksujemy mikserem do otrzymania kremowej masy. Odstawiamy.
W drugiej misce umieszczamy pozostałe migdały. Mieszamy je z mąką kokosową i proszkiem do pieczenia.
Białka przekładamy do dużej miski i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy pół szklanki ksylitolu i jeszcze chwilkę ubijamy. Następnie dodajemy suche składniki (czyli migdały, mąkę kokosową i proszek do pieczenia) i mieszamy krótko, delikatnie szpatułką, tylko do połączenia składników. Dużą łyżkę gotowej masy dodajemy do miski z olejem kokosowym i migdałami. Dobrze mieszamy. Następnie tak rozmieszany olej kokosowy dodajemy do miski z pozostałą pianą i mieszamy szpatułką do połączenia. Masa na ciasto jest gotowa. Przekładamy ją do tortownicy, wyrównujemy. Na wierzchu układamy rabarbar.
Ciasto pieczemy około 50-60 minut. Po tym czasie powinno się ładnie zarumienić.
Komentarze