Szybkie fit ciasto bez cukru, które zachwyca swym smakiem.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Na foremkę 18cm
34 biszkopty małe bez cukru
2 budynie czekoladowe bez cukru
700ml mleka
5 łyżek erytrtolu lub innego słodzidła
4 łyżki żelatyny
10 łyżek wody
Solony karmel;
100g daktyli
2 łyżeczki masła orzechowego
Kilka łyżek wody z moczenia daktyli
Szczypta soli
Fit budyniowiec z daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć 17 sztuk biszkoptów. Odstawić na bok. W międzyczasie zalać żelatynę wodą i odstawić do napęcznienia.
2. Z 700ml zimnego mleka odlać 100ml, wsypać do niego budyń oraz erytrytol i dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, a następnie wlać do niego budyń wymieszany z mlekiem i erytrtolem oraz żelatynę i całość gotować przez około 1min. Odstawić do lekkiego wystudzenia uważając by masa się nie ścięła za mocno. Gdy już trochę przestygnie przelać całość na biszkopty, a na wierzch wyłożyć pozostałą część biszkoptów i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
3.Jesli masa budyniową stężeje przygotować solony karmel z daktyli.
4.Sparzone przez 20min daktyle wrzucić do misy blendera, dodać kilka łyżek wody w której się moczyły, szczyptę soli oraz masło orzechowe i zblendować na jednolitą gładką masę. Masa musi być na tyle gęsta by dało się ją spokojnie rozsmarować, więc w razie potrzeby można dodać więcej wody. Całość dokładnie rozprowadzić na biszkoptach, a następnie polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. Ciasto udekorować daktylami kakaowymi. Smacznego ♥
Komentarze