Filety miruny z paprykowym sosem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Rybkę, to ja każdą, a takim sosem, to ja pierwszy raz. Pierwszy ale nie ostatni, na stałe zagości w moim domu. Ryba, soczysta, w chrupiącej panierce, a sos -słodki, kwaśny, ostry, wszystko w nim jest. Połączenie bardzo smaczne, no i wykonanie szybkie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 filety miruny
    2 łyżki pieprzu cytrynowego
    1 łyżka soli
    2 jajka
    3-4 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki sezamu
    4 łyżki bułki tartej
    olej do smażenia
    Sos paprykowy:
    2 łyżki masła
    1 cebula
    1 spory ząbek czosnku
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    1/2 szklanki keczupu
    2 łyżki octu
    2 łyżki cukru
    2 łyżki wody
    po szczypcie soli i pieprzu
    Dodatkowo:
    2 woreczki ryżu
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Sosy

Filety miruny z paprykowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Filety miruny z paprykowym sosem 1. Filety ryby myję, osuszam, kroję na pół, osypuję solą i pierzem cytrynowym, odstawiam.Na maśle szklę pokrojoną w krążki cebulę, dodaję paprykę, pokrojony w plasterki czosnek, posypuję solą i pieprzem, podsmażam, dodaję keczup, wodę, cukier, ocet, duszę ok. 10 minut, odstawiam. W osolonym wrzątku gotuję ryż ok. 15 minut, odsączam. Na oleju smażę rybę panierowaną w mące, jajku i sezamie zmieszanym z bułką tartą. Rybę podaję z ryżem, sosem paprykowym , osypaną natką pietruszki.

Porady

Tak przygotowany sos można podać np. do kanapek z wędliną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miruna Papryka Ryby Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować