Spaghetti z sosem paprykowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Makaron spaghetti w aromatycznym, sosie paprykowym, z dużą ilością mięsa. Przepyszne, jesienne danie - sycące i z wyraźnie wyczuwalnym smakiem papryki w sosie.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g makaronu spaghetti
    1 cebula
    400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    1 papryka czerwona
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    1/2 szklanki wody
    1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu
    1 łyżka mąki pszennej
    1 liść laurowy
    ok 4 ziaren ziela angielskiego
    1 łyżka octu balsamicznego
    sól
    pieprz czarny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bulion Rosół Sosy Dania z makaronem

Spaghetti z sosem paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu.

    Paprykę pokroić na kawałki oczyszczając ją z gniazda nasiennego. Przełożyć do kielicha blendera, dodać koncentrat pomidorowy i zalać wodą. Zmiksować na jednolitą pastę.
    Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać mielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć. Wlać zmiksowaną paprykę, bulion z rozprowadzoną mąką, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Dusić, około 10 minut, aż sos będzie gęsty, doprawiając do smaku solą, pieprzem oraz octem balsamicznym. Do gorącego sosu włożyć ugotowany al,dente makaron i wykładać na talerze. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Papryka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować