Makaron spaghetti w aromatycznym, sosie paprykowym, z dużą ilością mięsa. Przepyszne, jesienne danie - sycące i z wyraźnie wyczuwalnym smakiem papryki w sosie.
40 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
500 g makaronu spaghetti
1 cebula
400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 papryka czerwona
1 łyżka przecieru pomidorowego
1/2 szklanki wody
1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu
1 łyżka mąki pszennej
1 liść laurowy
ok 4 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka octu balsamicznego
sól
pieprz czarny
Spaghetti z sosem paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu.
Paprykę pokroić na kawałki oczyszczając ją z gniazda nasiennego. Przełożyć do kielicha blendera, dodać koncentrat pomidorowy i zalać wodą. Zmiksować na jednolitą pastę.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać mielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć. Wlać zmiksowaną paprykę, bulion z rozprowadzoną mąką, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Dusić, około 10 minut, aż sos będzie gęsty, doprawiając do smaku solą, pieprzem oraz octem balsamicznym. Do gorącego sosu włożyć ugotowany al,dente makaron i wykładać na talerze. Smacznego :)
Komentarze