Bardzo smacznie przygotowana ryba . Tym razem otoczona jest aromatycznym sosem pieczarkowym . Miło było potrzeć jak kolejne porcje znikają z talerzy :)
50 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 g. fileta dorsza
sól i pieprz cytrynowy
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
Sos:
500 g. pieczarek
2 cebule
2 łyżki masła
1 szklanka śmietany ukwaszonej 15%
1/2 szklanki wody
1 łyżka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
natka pietruszki
Smażone filety dorsza z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę myję , osuszam , kroję po skosie w spore plastry , skrapiam sokiem z cytryny , posypuję solą i pieprzem cytrynowym , odstawiam . Na maśle podsmażam pokrojone w plasterki pieczarki , dodaję cebulę pokrojoną w plastry , podsmażam , podlewam wodą, gotuję ok. 5 minut , dodaję śmietanę zmieszaną z mąką , chwilę gotuję , doprawiam solą i pieprzem , odstawiam . Na rozgrzanym oleju smażę z obu stron rybę panierowaną w mące . Rybę podaję z sosem , osypane natką pietruszki .
Komentarze