Smażone filety dorsza z sosem pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smacznie przygotowana ryba . Tym razem otoczona jest aromatycznym sosem pieczarkowym . Miło było potrzeć jak kolejne porcje znikają z talerzy :)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g. fileta dorsza
    sól i pieprz cytrynowy
    sok z 1/2 cytryny
    2 łyżki mąki pszennej
    olej do smażenia
    Sos:
    500 g. pieczarek
    2 cebule
    2 łyżki masła
    1 szklanka śmietany ukwaszonej 15%
    1/2 szklanki wody
    1 łyżka mąki pszennej
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Sosy

Smażone filety dorsza z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażone filety dorsza z sosem pieczarkowym 1. Rybę myję , osuszam , kroję po skosie w spore plastry , skrapiam sokiem z cytryny , posypuję solą i pieprzem cytrynowym , odstawiam . Na maśle podsmażam pokrojone w plasterki pieczarki , dodaję cebulę pokrojoną w plastry , podsmażam , podlewam wodą, gotuję ok. 5 minut , dodaję śmietanę zmieszaną z mąką , chwilę gotuję , doprawiam solą i pieprzem , odstawiam . Na rozgrzanym oleju smażę z obu stron rybę panierowaną w mące . Rybę podaję z sosem , osypane natką pietruszki .

Porady

Rybę podaję z pieczywem razowym:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Cytryna Dorsz Pieczarki Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować