Filet łososia gotowany w mleku z solą morską i bazylią

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Łosoś w wersji gotowanej jest delikatniejszy niż smażony. Można podawać go na gorąco ale też świetnie nadaje się na zimno jako dodatek do sałatki czy pasty.

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kawałki łososia bez skóry po ok. 150g każdy,
    ok 150 ml mleka,
    1,5 łyżeczki suszonej bazylii,
    sól morska - do smaku
    mix sałat – jedno opakowanie,
    oliwa z oliwek – 3 łyżki
    świeżo mielony pieprz,
    1 cytryna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Filet z łososia

Filet łososia gotowany w mleku z solą morską i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia umyć i osuszyć.
    Do rondla wlać mleko (tyle, żeby utworzyło warstwę o grubości ok. 5 mm), posolić do smaku, dodać bazylię i zagotować na małym ogniu.
    Do ciepłego mleka włożyć rybę, oprószyć solą i maksymalnie zmniejszyć ogień, rondel przykryć pokrywą i gotować rybę ok. 5 minut.
    Wyłączyć grzanie i tak pozostawić łososia jeszcze na kilka minut.
    W tym czasie przygotować sałatkę – sałatę opłukać, odwirować i ułożyć na talerzach, posolić i oprószyć pieprzem do smaku a następnie skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny
    Podawać na liściach sałaty z ćwiartką cytryny i ewentualnie z kaszą lub ryżem ugotowanym na sypko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować