Łosoś w wersji gotowanej jest delikatniejszy niż smażony. Można podawać go na gorąco ale też świetnie nadaje się na zimno jako dodatek do sałatki czy pasty.
15 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
3 kawałki łososia bez skóry po ok. 150g każdy,
ok 150 ml mleka,
1,5 łyżeczki suszonej bazylii,
sól morska - do smaku
mix sałat – jedno opakowanie,
oliwa z oliwek – 3 łyżki
świeżo mielony pieprz,
1 cytryna
Filet łososia gotowany w mleku z solą morską i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia umyć i osuszyć.
Do rondla wlać mleko (tyle, żeby utworzyło warstwę o grubości ok. 5 mm), posolić do smaku, dodać bazylię i zagotować na małym ogniu.
Do ciepłego mleka włożyć rybę, oprószyć solą i maksymalnie zmniejszyć ogień, rondel przykryć pokrywą i gotować rybę ok. 5 minut.
Wyłączyć grzanie i tak pozostawić łososia jeszcze na kilka minut.
W tym czasie przygotować sałatkę – sałatę opłukać, odwirować i ułożyć na talerzach, posolić i oprószyć pieprzem do smaku a następnie skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny
Podawać na liściach sałaty z ćwiartką cytryny i ewentualnie z kaszą lub ryżem ugotowanym na sypko.
Komentarze