Pyszne domowe chipsy pomidorowe z dodatkiem świeżych ziół to wspaniała zdrowa przekąska oraz świetny dodatek np. do zup.
4 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
mięsiste pomidory dowolna ilość
kilka łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
sól morska
świeża papryczka chili
natka pietruszka
bazylia
kilka ząbków czosnku
Chipsy pomidorowe z czosnkiem, pietruszką, bazylią, chili i solą morską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Olej/oliwę mieszamy z posiekanymi ziołami, papryczką chili oraz przeciśniętym czosnkiem.
Na kratkach od piecyka układamy papier do pieczenia na papierze do pieczenia układamy plasterki pomidorów. Każdy plasterek pomidora smarujemy oliwą z dodatkami.
Pomidory suszymy w 60 stopniach C z włączonym termoobiegiem około 4-5 godzin (długość suszenia zależy od soczystości pomidorów i grubości oraz wielkości plasterków). Wysuszone pomidory delikatnie zdejmujemy z papieru. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jemy jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do zup lub sałatek.
Porady
Porada: Pozostałą ziołową oliwę możemy użyć np. do sałatki lub grzanek chlebowych.
Komentarze