Chipsy pomidorowe z czosnkiem, pietruszką, bazylią, chili i solą morską

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne domowe chipsy pomidorowe z dodatkiem świeżych ziół to wspaniała zdrowa przekąska oraz świetny dodatek np. do zup.

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mięsiste pomidory dowolna ilość
    kilka łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
    sól morska
    świeża papryczka chili
    natka pietruszka
    bazylia
    kilka ząbków czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski Chipsy

Chipsy pomidorowe z czosnkiem, pietruszką, bazylią, chili i solą morską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej/oliwę mieszamy z posiekanymi ziołami, papryczką chili oraz przeciśniętym czosnkiem.

    Na kratkach od piecyka układamy papier do pieczenia na papierze do pieczenia układamy plasterki pomidorów. Każdy plasterek pomidora smarujemy oliwą z dodatkami.

    Pomidory suszymy w 60 stopniach C z włączonym termoobiegiem około 4-5 godzin (długość suszenia zależy od soczystości pomidorów i grubości oraz wielkości plasterków). Wysuszone pomidory delikatnie zdejmujemy z papieru. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jemy jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do zup lub sałatek.

Porady

Porada: Pozostałą ziołową oliwę możemy użyć np. do sałatki lub grzanek chlebowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone pomidory

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować