Schab gotowany w mleku

4.5 (165 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Schab gotowany w mleku?-myślę sobie co znowu? A jednak tak, smaczny, na kanapki doskonały, a także na biesiadowanie z bliskimi. Dodatek chrzanu, ćwikły z chrzanem, czy innego sosu, jest przy nim, mile widziany.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1-1,20 kg. schabu surowego
    1 litr mleka 3,2 %
    3 listki laurowe
    3 obrane ząbki czosnku
    5 ziaren pieprzu czarnego
    5 ziaren ziela angielskiego
    2 gałązki tymianku
    1 łyżka soli
    1 łyżka przyprawy do mięs
    nie za duży garnek-tak aby tylko schab się zmieścił
    1 łyżka czubrycy zielonej
    1 łyżka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Schab gotowany w mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Schab myje, wkładam do garnka, zalewam mlekiem, dodaje ziarna pieprzu, ziela angielskiego, sól, przyprawę do mięs, listki laurowe, tymianek, czosnek, doprowadzam do zagotowania i na maleńkim płomieniu gotuję ok. 1 godziny, w między czasie pilnuję i sprawdzam aby schab zbytnio nie przylgnął do dna garnka. Po godzinie schab zestawiam z palnika, studzę i dopiero wyjmuję z mleka. Schab osuszam, posypuję czubrycą i suszonymi pomidorami.

Porady

W przypadku zbyt dużego garnka, potrzebujemy więcej mleka, tak aby schab był nakryty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Przyprawy Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować