Schab gotowany w mleku

5 (154 ocen)

Schab przygotowany w ten sposób jest bardzo smaczny i soczysty. Możemy go podać na ciepło z sosem na obiad, ale również dobrze smakuje na zimno jako wędlina na kanapki. Ja bardzo często podaję z kluskami śląskimi i surówką.

Składniki:

  • 1,5 kilograma schabu środkowego

    2 litry mleka

    3 łyżki oleju

    3 łyżki masła

    0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu

    0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

    5 gożdżików

    4 ząbki czosnku

    sól,pieprz

    mąka do zagęszczenia sosu
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kanapki Sosy

Schab gotowany w mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Schab nacieramy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, na noc wstawiamy do lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej i masło, przekładamy schab, obsmażamy z obydwu stron na rumiany kolor. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy przyprawy, zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Do wrzącego mleka przekładamy obsmażony schab, dusimy pod przykryciem przez 1,5-2 godziny na małym ogniu. Schab wyjmujemy z sos mlecznego, przecedzamy przez sitko, zagotowujemy i zagęszczamy mąka rozrobiona w niewielkiej ilości wody. Schab przekładamy do sosu, przed podaniem kroimy w plastry, polewamy sosem.

Porady

Schab możemy podać na zimno jako wędlinę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować