Figi pieczone z serem kozim, orzechami włoskimi i miodem

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszna, prosta i błyskawiczna przekąska, idealna na jesienne popołudnie.

  • 5 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 figi
    nieduży kawałek sera koziego
    garstka orzechów włoskich grubo posiekanych
    4 łyżeczki miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przekąski

Figi pieczone z serem kozim, orzechami włoskimi i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do około 180 stopni. Figi myjemy, odcinamy odstający ogonek i robimy 2 nacięcia na krzyż, aby w powstałe rowki włożyć kawałki sera. Wierzch owoców posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i polewamy miodem.
    Figi pieczemy przez 13-15 minut, aż ser się rozpuści i orzechy się lekko zarumienią. Najlepiej smakują na ciepło, nie długo po wyciągnięciu z piekarnika.

Porady

Figi świetnie smakują solo lub z kromeczką pszennej bagietki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Figi Miód Orzechy włoskie Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować