Figi zapiekane z kozim serem i szynką

4.5 (162 ocen)

  • 30 min

Świetny dodatek do zupy np. takiej z pieczonych warzyw, ale też jako samodzielna przekąska.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 świeże, fioletowe figi
    4 plasterki surowej szynki lekko podwędzanej, np. Landschinken, mild geräuchert
    4 łyżki kremowego serka koziego z tymiankiem i rozmarynem, np. Chavroux, Frischkäse mit Thymian-Rosmarin
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka kolorowego pieprzu, świeżo mielonego
    5 gałązek świeżego tymianku, listki
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Figi zapiekane z kozim serem i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Figi przekroić na 4 części, nie rozcinając ich całkiem do końca tylko tak mniej więcej do połowy. W środek każdej włożyć po 1 łyżce koziego serka i owinąć plasterkiem szynki. Oprószyć pieprzem, polać miodem i posypać listkami tymianku.
  • 2. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 15 minut.

Porady

Przy składnikach podałam również nazwy niemieckie produktów, bo nie wiem jakie istnieją w Polsce ich odpowiedniki, ale napewno są dostępne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Figi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować