Zapiekane figi z kozim serem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Oryginalna przystawka na ciepło, idealna do lampki czerwonego wina.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 dojrzałych fig
    8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub boczku
    200 g koziego sera w roladzie
    3 łyżki jasnego miodu
    3 łyżki musztardy miodowej
    1 łyżka musztardy francuskiej
    1 łyżka oliwy
    1 łyżka soku z cytryny
    sól i pieprz
    świeży rozmaryn
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sosy Sos miodowy

Zapiekane figi z kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce nacinamy na krzyż. Do środka wkładamy plastry koziego sera, tak aby cała figa była wypełniona. Owijamy je plastrami szynki lub boczku. Ustawiamy w naczyniu żaroodpornym. Musztardy, miód, oliwę, cytrynę, sól, pieprz i rozmaryn łączymy w miseczce. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni w funkcji góra-dół. Wierzch każdej figi polewamy sosem. Zapiekamy przez około 15 minut, do lekkiego zarumienienia. Podajemy z grzankami i kieliszkiem wina. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Figi Kozi ser

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować