Fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszna fasolka

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 50 dag fasoli Piękny Jaś
    25 dag wędzonego boczku
    30 dag kiełbasy
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 liść laurowy
    2 ziarenka ziela angielskiego
    sól
    przyprawa do zup w płynie
    świeżo mielony pieprz
    1-2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżka smalcu
    1 łyżka mąki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeby przygotować fasolkę po bretońsku należy najpierw zalać fasolę wodą i odstawić na całą noc. Na drugi dzień odlej wodę, w której fasola się moczyła, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości razem z liściem laurowym, zielem angielskim, pokrojonym boczkiem i kiełbaską. Gdy fasola będzie zupełnie miękka, przypraw ją do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Zasmaż mąkę na smalcu, dodaj do fasolki, przypraw roztartym czosnkiem. Uwaga: do fasolki po bretońsku zamiast smalcu możesz użyć masła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować