Fasolka po bretońsku mojej Mamy

4.41 (167 ocen)

Fasolka po bretońsku kojarzy mi się z dzieciństwem. Moja kochana Mama robiła ją najlepszą.

Składniki:

  • opakowanie 400g fasoli Jaś
    2 kawałki chudej kiełbasy
    30 dag średniotłustego boczku
    300 g przecieru pomidorowego
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka majeranku
    1 listek laurowy
    2 ziarenka ziela angielskiego
    10 kulek pieprzu czarnego (będzie aromatyczniejszy niż mielony)
    szczypta soli

    DO ZASMAŻKI: 1x1 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.41 (167 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Fasolka po bretońsku mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę wysypujemy z woreczka do sitka, usuwamy uszkodzone ziarna i przepłukujemy wrzątkiem. W ten sposób pozbywamy się wszelkich zanieczyszczeń. Tak przygotowaną fasolę, wsypujemy do garnka i zalewamy wodą. Ilość wody powinna o 10 cm przewyższać powierzchnię fasoli. Rozpoczęcie moczenia fasoli w wodzie należy zacząć co najmniej 12 godzin przed gotowanie zupy. Preferuję 20 godzin przed, gdyż skróci to okres gotowania. Jeżeli ziarna fasoli wchłoną wodę, należy ją uzupełnić.
  • 2. Po upływie wyżej wymienionego czasu, należy wylać wodę, w której moczyła się fasola i nalać świeżej. Ilość wody powinna być taka jak w przypadku moczenia. Dodajemy listek laurowy, szczyptę soli, pieprz w ziarenkach i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości, czyli od 1-2 godzin w zależności od czasu wcześniejszego moczenia. Gotujemy bez przykrycia. Przykrycie powoduje powstaniem ogromnej ilości piany.
  • 3. W międzyczasie kiełbasę kroimy na półplasterki, a cebulę i boczek w kostkę. Na patelnię wrzucamy boczek. Tłuszcz z boczku powinien się rozpuścić. W ten sposób nie ma potrzeby dodawania oleju. Po pojawieniu się tłuszczu, dodajemy kiełbasę i cebulę. Smażymy do czasu aż cebula się zarumieni, a boczek i kiełbasa nabiorą pięknego, przysmażonego koloru.
  • 4. Do fasoli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przysmażoną cebulę, boczek i kiełbasę. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy majeranek i przecier pomidorowy. Wszystko mieszamy i dusimy pod przykryciem 0,5-1 godziny. Zwolennikom dobrze przyprawionych dań polecam dodać szczyptę soli i pieprzu.
  • Kotek życzy wszystkim miłośnikom fasolki smacznego. 5. Pod koniec gotowania dodać zasmażkę (połączona mąka i masło na patelni) i gotować przez 5 minut.

    Smacznego :)

Porady

Fasolka po bretońsku jest bardzo czasochłonną zupą, ale ma więcej białka niż mięso, więc warto ją jeść :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować