Piernik przekładany dżemem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto piernikowe:
Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodając żółtka, miód oraz na przemian śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą do piernika. Na końcu wmieszać białka ubite na sztywną pianę. Przełożyć na blaszkę. Piec w tem., 180 C ok 30 min. Po upieczeniu przekroić na dwie równe części.
Masa waniliowa:
Na mleku ugotować kaszę. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowa dodać przestudzoną kaszę.
Masa wiśniowa:
W gorącej wodzie rozpuścić galaretkę i do tężejącej galaretki wmieszać dżem. Wylać na masę waniliową.
Przełożenie ciasta: Ciasto piernikowe - 1/2 masy waniliowej - masa z wiśni - 1/2 masy waniliowej - ciasto piernikowe.
Komentarze