Piernik przekładany dżemem wiśniowym

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 20 min

Ciasto lekkie i proste nie jest bardzo słodkie. Moja rodzina bardzo go lubi..

  • 4 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto piernikowe: 3 szklanki mąki 3,4 szklanki cukru kryształu 20 dag miodu 15 dag margaryny 4 jaja 1 szklanka kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia 1 przyprawa do piernika 1 łyżeczka kakao
    Masa waniliowa: 3/4 szklanki mleka 6 łyżek kaszy manny 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru kryształu 35 dag masła
    Masa z wiśni: 3 galaretki wiśniowe 4 słoiki wiśniowego dżemu lub wiśni 3 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Piernik przekładany dżemem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto piernikowe:
    Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodając żółtka, miód oraz na przemian śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą do piernika. Na końcu wmieszać białka ubite na sztywną pianę. Przełożyć na blaszkę. Piec w tem., 180 C ok 30 min. Po upieczeniu przekroić na dwie równe części.
    Masa waniliowa:
    Na mleku ugotować kaszę. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowa dodać przestudzoną kaszę.
    Masa wiśniowa:
    W gorącej wodzie rozpuścić galaretkę i do tężejącej galaretki wmieszać dżem. Wylać na masę waniliową.
    Przełożenie ciasta: Ciasto piernikowe - 1/2 masy waniliowej - masa z wiśni - 1/2 masy waniliowej - ciasto piernikowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować