Ciasto symfonia z wkładką serową

4.98 (198 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Bardzo wykwintny placek, który smakuje wszystkim.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto orzechowe:
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    50 g tartych orzechów
    1/4 szklanki mąki krupczatki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 kostki masła stopionego i ostudzonego
    Wkładka serowa:
    1 kg sera trzykrotnie mielonego
    6 jajek
    1/2 kostki masła stopionego i ostudzonego
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    1/2 szklanki mleka
    kilka kropel aromatu rumowego
    1 szklanka cukru
    ciasto kokosowe:
    1 szklanka kokosu
    5 białek
    szczypta soli
    3/4 szklanki cukru
    krem:
    3 i 1/2 szklanki mleka
    2 opakowania budyniu waniliowego
    4 łyżki cukru
    5 żółtek
    1 kostka masła
    rodzynki
    suszone śliwki
    kandyzowane ananasy
    orzechy
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    Polewa:
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    5 łyżek mleka
    1/2 szklanki kokosu
    1 łyżka masła
    1 łyżka cukru

Wystaw ocenę:

4.98 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto symfonia z wkładką serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto orzechowe:
    Białka ubić z cukrem. Ubijając dodać żółtka a następnie resztę składników. Delikatnie zmiksować. Upiec na papierze do pieczenia w 170*C około 30 minut.
    Wkładka serowa:
    Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę. Ucierając dodawać powoli ser. Budyń rozrobić w mleku i wlać do sera. Dodać także stopione masło i aromat. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Piec w 170*C minimum godzinę.
    ciasto kokosowe:
    Białka ubić z cukrem i solą na sztywną pianę. Dodać kokos, dokładnie ale krótko zmiksować. Upiec na papierze na złoto. 
    Krem:
    Budynie, cukier i żółtka rozrobić w odrobinie mleka. Ugotować bydyń na pozstałym mleku. Masło utrzeć z zimnym budyniem. Czekoladę i bakalie posiekać, wmieszać do masy.
    Polewa:
    Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej. Kokos, masło i cukier umieścić w rondelku z grubym dnem i uprażyć na złoto. Przestudzić. 
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować