REKLAMA

Cytrynowe fale Dunaju z brzoskwiniami i masą kajmakową

wyświetlono: 301 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Fale Dunaju , to jak dla mnie klasyk i jak byśmy te ciasto zmieniali , udoskonalali , zawsze niesamowity jego smak , zachęca każdego do dokładki :)

opublikowany: 13.01.2022
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 50 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    5 jajek
    2,5 szklanki mąki pszennej
    2 kisiele cytrynowe
    2 łyżki kakaowe
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju
    skórka otarta z 1/2 cytryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    Krem :
    0,5 litra mleka 3,2 %
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    3-4 krople aromatu cytrynowego
    250 g masła roślinnego
    sok z 1/2 cytryny
    Dodatkowo:
    5 połówek brzoskwiń z zalewy z puszki
    1 puszka masy kajmakowej - u mnie o smaku advokat - 460 g
    tarta czekolada
    płatki migdałowe
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 24 cm . x 36 cm .
Ocena:

(średnia 5 z 4 głosów)

Sposób przygotowania:

  • Cytrynowe fale Dunaju z brzoskwiniami i masą kajmakową 1. Jajka , cukier , sól miksuję na puch , ciągle miksując dodaję olej , zmieszaną mąkę z kisielem i proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny . Jednolitą masę dzielę na pół , do jednej połowy dodaję kakao , miksuję . Do blaszki przekładam ciasto jasne , na ciasto jasne wykładam ciasto ciemnie oraz pokrojone na cząstki brzoskwinie . Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni .
  • 2. Jedną szklankę mleka doprowadzam do zagotowania , wlewam pozostałe mleko zmieszane z obiema mąkami , cukrem , aromatem i żółtkami , gotuję budyń , studzę . Masło ucieram na puch , ciągle miksując dodaję porcjami wystudzony budyń oraz sok z cytryny , miksuję na puch .
  • Cytrynowe fale Dunaju z brzoskwiniami i masą kajmakową 3. Wystudzone ciasto smaruję masą kajmakową .
  • Cytrynowe fale Dunaju z brzoskwiniami i masą kajmakową 4. Na masę kajmakową wykładam krem , wyrównuję , robię wzór widelcem .
  • Cytrynowe fale Dunaju z brzoskwiniami i masą kajmakową 5. Całość osypuję tartą czekoladą i płatkami migdałowymi , ciasto wstawiam do lodówki na około dwie godziny .

Porady

Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce , wyjmować przed podaniem .

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: LucyG LucyG

Fale Dunaju z masą budyniową

Soczyste ciasto. Z owocami pod masą budyniową. Efektowne, pasujące na każdą okazje... Proste w wykonaniu...

kategoria: Ciasta opublikowany: 25.04.2020 | wyświetlono: 4680 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: czarrna DSC_1590

Fale Dunaju

Sprawdzony przepis na rodzinne przyjęcia

kategoria: Ciasta do kawy ciasto z kremem opublikowany: 19.12.2017 | wyświetlono: 2652 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE