Super chrupiące placuszki ziemniaczane z dodatkiem warzyw i sera żółtego. Szybkie w przygotowaniu i co najważniejsze bardzo smaczne ;)
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na około 12-15 placków:
około 5 średnich ziemniaków (np. odmiany Amerykan)
1 małe jajko
3 łyżki mąki pszennej z małą górką
1/2 marchewki
1/2 pietruszki
kawałeczek selera
1/2 cebuli lub 2-3 sztuki cebuli szalotki
1 płaska łyżka natki pietruszki
2-3 łyżki startego na tarce sera żółtego
sól, pieprz do smaku plus ewentualnie 1 łyżeczka domowego warzywka
olej do smażenia
Dodatkowo:
dip/pasta warzywna, domowa, bądź kupna
lub kwaśna śmietana
lub ketchup
Ekspresowe ziemniaczano-warzywne placki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy jak na zupę, przekładamy je do blendera. dodajemy natkę pietruszki, cebulę, mąkę, jajko, i po szczypcie soli i pieprzu (przyprawimy ostatecznie po miksowaniu) Całość miksujemy/blendujemy nie na taka całkowita papkę ale tak aby nie było kawałków zwłaszcza ziemniaków.
2. Zblendowaną/zmiksowaną masę przekładamy do miski, dodajemy ser żółty i ostatecznie przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju na złoty kolor z obydwóch stron.
Podajemy z dipem warzywnym lub śmietaną lub ketchupem. Smacznego !!!
Komentarze