Ekspresowe Ziemniaczano-Warzywne Placki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Super chrupiące placuszki ziemniaczane z dodatkiem warzyw i sera żółtego. Szybkie w przygotowaniu i co najważniejsze bardzo smaczne ;)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 12-15 placków:

    około 5 średnich ziemniaków (np. odmiany Amerykan)
    1 małe jajko
    3 łyżki mąki pszennej z małą górką
    1/2 marchewki
    1/2 pietruszki
    kawałeczek selera
    1/2 cebuli lub 2-3 sztuki cebuli szalotki
    1 płaska łyżka natki pietruszki
    2-3 łyżki startego na tarce sera żółtego
    sól, pieprz do smaku plus ewentualnie 1 łyżeczka domowego warzywka
    olej do smażenia
    Dodatkowo:
    dip/pasta warzywna, domowa, bądź kupna
    lub kwaśna śmietana
    lub ketchup
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Przekąski

Ekspresowe ziemniaczano-warzywne placki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy jak na zupę, przekładamy je do blendera. dodajemy natkę pietruszki, cebulę, mąkę, jajko, i po szczypcie soli i pieprzu (przyprawimy ostatecznie po miksowaniu) Całość miksujemy/blendujemy nie na taka całkowita papkę ale tak aby nie było kawałków zwłaszcza ziemniaków.
    2. Zblendowaną/zmiksowaną masę przekładamy do miski, dodajemy ser żółty i ostatecznie przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju na złoty kolor z obydwóch stron.
    Podajemy z dipem warzywnym lub śmietaną lub ketchupem. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegańska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować