Ziemniaczano-Warzywne Kotlety

4.47 (193 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wspaniały sposób na przemycenie warzyw i podania ich dzieciom oraz na po prostu tani obiad do 10zł :)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 250 g ugotowanych i przeciśniętych ziemniaków (najlepiej wczorajszych)
    1/3 paczuszki mrożonej mieszanki warzywnej (kalafiorki, fasolka szparagowa, kalarepa, marchew, por)
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki startego sera żółtego (mogą być też bez sera)
    1 jajko
    sól, pieprz, papryka słodka/ostra (dla dzieci pomijamy ostrą paprykę)
    mąką do obtoczenia kotletów (możemy użyć też bułki tartej)
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.47 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Ziemniaczano-warzywne kotlety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Warzywa wrzucamy na osolony wrzątek i podgotowujemy z około 10 minut i następnie lekko studzimy.
    2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub po prostu tłuczemy odnowa tłuczkiem, dodajemy warzywa jeśli są już pokrojone w kostkę jeśli nie to musimy niestety je pokroić ;)
    Dodajemy mąkę, jajko, przyprawy i mieszamy całość i formujemy kotlety.
    Obtaczamy je w mące lub bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować