Ekspresowe pierniczki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przepis na szybkie i proste w przygotowaniu pierniczki "last minute". Można je wykonać tuż przed Świętami :) Uwielbiam je, bo są mocno korzenne i niezwykle mięciutkie. Znikają błyskawicznie ;) Idealnie nadają się do skąpania w polewie czekoladowej. Ja udekorowałam je lukrem i cukrową posypką, ale są świetne również bez dekoracji :)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 350 g mąki pszennej
    - 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
    - 3 jajka
    - 1 pełna szklanka cukru pudru
    - 150 g płynnego miodu
    - 130 g miękkiego masła
    - 1 opakowanie przyprawy korzennej
    - 1 łyżka kakao
    - 1/4 łyżeczki cynamonu
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    - szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Pierniczki

Ekspresowe pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną, kakao, cynamon oraz szczyptę soli - mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie wbijamy jajka, dodajemy miód oraz miękkie masło i zagniatamy ciasto.
  • 2. Gotowe ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a jeśli mamy jeszcze trochę czasu to dobrze wstawić je na całą noc lub dłużej. Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość około 5 mm, podsypując je delikatnie mąką. Wycinamy kształty za pomocą foremki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 7 - 8 minut. Po ostygnięciu wkładamy je do metalowej puszki lub dużego słoja. Życzę smacznego! :)

Porady

Pierniczki możemy także dowolnie udekorować - lukrem, czekoladą lub cukrowymi posypkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować