Babka maślana z cukrową skorupką

  • wyświetlono: 2793 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Delikatnie cytrynowa. Polecam :)

Składniki

Ciasto

- 240 g miękkiego masła;
- 120 g drobnego cukru;
- 1 łyżka cukru waniliowego;
- otarta skórka i sok z 1 cytryny;
- 3 duże jajka;
- 300 g mąki pszennej;
- szczypta soli;
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej.

Dodatkowo

- 2 łyżki drobnego cukru.

Sposób przygotowania przepisu:

Babka maślana z cukrową skorupką

  • 1. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
    Masło, skórkę z cytryny, cukier i cukier waniliowy zmiksuj na jasną i puszystą masę.
    Kolejno dalej miksując wbijaj po jednym jajku na zmianę z łyżką mąki. Na końcu już za pomocą szpatułki wmieszaj resztę mąki oraz sok z cytryny.
    Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy keksówki o długości mniej więcej 25 cm. Ciasto delikatnie wyrównaj i posyp dodatkowym cukrem.
    Piecz w nagrzanym do 180ºC piekarniku około 1 godziny do tak zwanego „suchego patyczka”.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylaCiastoWielkanocbabka

Komentarze

Podobne przepisy

Jabłecznik z migdałową skorupką

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen

Jabłecznik z migdałową skorupką

Jabłecznik z migdałową skorupką...

Ciasto z cukrową posypką.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ciasto z cukrową posypką

Zapraszam Was dzisiaj na pyszne...

image-0txqmjo

Dodane przez: viki2903

MIODOWNIK z ORZECHOWA SKORUPKĄ

pyszne miodowe blaty przekładane...

Maślane ciasto z truskawkami

Dodane przez: Cukiereczek

Ciasto maślane z truskawkami

Ciasto maślane jest lekkie i puszyste....

Ciasto piernikowe z cukrową posypką.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ciasto piernikowe z cukrową posypką

Na świąteczny stół polecam takie...

z jabłkami

Dodane przez: izaa_a

Ciasto maślane z jabłkami.

szybkie i smaczne ciasto z jabłkami,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE