Babka maślana z cukrową skorupką

wyświetlono: 3180 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Delikatnie cytrynowa. Polecam :)

opublikowany: 25.01.2016
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Ciasto

    - 240 g miękkiego masła;
    - 120 g drobnego cukru;
    - 1 łyżka cukru waniliowego;
    - otarta skórka i sok z 1 cytryny;
    - 3 duże jajka;
    - 300 g mąki pszennej;
    - szczypta soli;
    - płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
    - płaska łyżeczka sody oczyszczonej.

    Dodatkowo

    - 2 łyżki drobnego cukru.
Ocena:

(średnia 4.5 z 144 głosów)

Babka maślana z cukrową skorupką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
    Masło, skórkę z cytryny, cukier i cukier waniliowy zmiksuj na jasną i puszystą masę.
    Kolejno dalej miksując wbijaj po jednym jajku na zmianę z łyżką mąki. Na końcu już za pomocą szpatułki wmieszaj resztę mąki oraz sok z cytryny.
    Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy keksówki o długości mniej więcej 25 cm. Ciasto delikatnie wyrównaj i posyp dodatkowym cukrem.
    Piecz w nagrzanym do 180ºC piekarniku około 1 godziny do tak zwanego „suchego patyczka”.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Magdalena G

Maślana babka

Pyszna babka z maślaną polewą

kategoria: Ciasta babki opublikowany: 11.05.2019 | wyświetlono: 823 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE