1.Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę, wymieszać z cukrem i odstawić na jakiś czas do puszczenia soku. Mąkę wymieszać na sucho z proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawami.
Do jabłek dodać jajka i wymieszać, następnie dodać suche składniki i orzechy, dokładnie wszystko wymieszać, powstanie z tego bardzo gęste ciasto.
Przygotować niezbyt dużą formę do pieczenia i wysmarować ją tłuszczem na całej powierzchni rozciągnąć ciasto.
Piec około 45 min w temp. 180st.
Ciasto po upieczeniu przekroić na dwa placki i przełożyć gruba warstwą powideł, następnie pociąć na porcje i każdą osobno polać polewą czekoladową wymieszaną z rumem, dowolnie ozdobić i odstawić ciasto na kilka godzin.
Można oczywiście polać całe ciasto, ozdobić i dopiero kroić, ale w taki sposób polewa ścieka też na boki co dodaje ciastu uroku.
Komentarze