Ciasto Shrek

  • wyświetlono: 69565 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 2

Ciasto czasochłonne, ale warte zachodu, bo delikatne i smaczne. Szczególnie widowiskowe jest gotowanie budyniu, ponieważ wrzący sok zachowuje się jak prawdziwe bulgocące zielone bagienko :)

edytaha

Składniki

BISZKOPT:
5 jajek rozmiar L
5 łyżek cukru
kilkanaście kropli aromatu cytrynowego
2 łyżki oleju słonecznikowego
5 łyżek mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masło i bułka tarta do formy
MASA BUDYNIOWA:
duża butelka zielonego „Kubusia” (0,9 litra)
3 budynie śmietankowe bez cukru
2 opakowania „Delicji” pomarańczowych
MASA ŚMIETANOWA:
400 g śmietanki kremówki 30%
1 galaretka o smaku kiwi
NA WIERZCH:
2 galaretki o smaku kiwi

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Shrek

  • 1. BISZKOPT:
    Dno blaszki o wymiarach 35x25 cm posmarować masłem i wysypać bułką tartą (boki pozostawić nie posmarowane).
    Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
    Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez).
    Oddzielić żółtka od białek.
    Białka ubić na sztywno, pod koniec , nie przerywając miksowania, dodać partiami cukier, a następnie po jednym żółtku, aromat cytrynowy i cienką strużką olej.
    Na koniec porcjami dodać przesiane z proszkiem do pieczenia mąki i wymieszać delikatnie łyżką.
    Masę przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię i od razu wstawić do nagrzanego piekarnia.
    Piec 20-25 minut do „suchego patyczka”.
    Po wyjęciu z piekarnika odkroić nożem biszkopt od nie posmarowanego boku blaszki i pomagając sobie deską wyjąć go z blaszki.
    Wystudzić na kratce kuchennej.
    Po wystudzeniu z powrotem umieścić biszkopt w czystej blaszce (można ją wyłożyć papierem do pieczenia).
  • 2. MASA BUDYNIOWA:
    Proszek budyniowy rozrobić w 1,5 szklanki soku. Pozostały sok zagotować i ugotować na nim rozrobiony budyń. Gorącą masę rozsmarować na wystudzonym biszkopcie.
    Po przestygnięciu, na budyniu rozłożyć równomiernie delicje, czekoladą do góry.
  • 3. MASA ŚMIETANOWA:
    Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, odstawić do wystudzenia.
    Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, zmiksować z tężejącą galaretką.
    Masę rozsmarować na delicjach.
    Odstawić do stężenia.
  • 4. WIERZCH:
    Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzącej wody, odstawić do lekkiego stężenia, po czym wylać na wierzch ciasta.
    Odstawić do stężenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciegalaretkabiszkoptkremówkadelicjesok owocowy
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-129f9qg

Dodane przez: madzixx16

Ciasto Shrek

Zielone, delikatne ciasto biszkoptowe...

image-1cxosta

Dodane przez: KASIA113

CIASTO SHREK

Często gości na moim stole gdyż...

Ciasto Shrek

Dodane przez: karolina06

Ciasto Shrek

Lekkie pyszne ciasto na letnie...

.

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto "Shrek"

To ciasto to chyba każdy z nas...

pyszny shrek

Dodane przez: Martyna90

Shrek - zielone, wielowarstwowe ciasto

Pyszne i oryginalne wielowarstwowe...

SHREK

Dodane przez: jankowska

CIASTO SHREK

Dzieci za tym ciastem przepadaja.