Ciasto Shrek

4.95 (209 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Ciasto czasochłonne, ale warte zachodu, bo delikatne i smaczne. Szczególnie widowiskowe jest gotowanie budyniu, ponieważ wrzący sok zachowuje się jak prawdziwe bulgocące zielone bagienko :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • BISZKOPT:
    5 jajek rozmiar L
    5 łyżek cukru
    kilkanaście kropli aromatu cytrynowego
    2 łyżki oleju słonecznikowego
    5 łyżek mąki pszennej tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    masło i bułka tarta do formy
    MASA BUDYNIOWA:
    duża butelka zielonego „Kubusia” (0,9 litra)
    3 budynie śmietankowe bez cukru
    2 opakowania „Delicji” pomarańczowych
    MASA ŚMIETANOWA:
    400 g śmietanki kremówki 30%
    1 galaretka o smaku kiwi
    NA WIERZCH:
    2 galaretki o smaku kiwi
Wystaw ocenę:

4.95 (209 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Desery Biszkopty

Ciasto shrek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Dno blaszki o wymiarach 35x25 cm posmarować masłem i wysypać bułką tartą (boki pozostawić nie posmarowane).
    Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
    Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez).
    Oddzielić żółtka od białek.
    Białka ubić na sztywno, pod koniec , nie przerywając miksowania, dodać partiami cukier, a następnie po jednym żółtku, aromat cytrynowy i cienką strużką olej.
    Na koniec porcjami dodać przesiane z proszkiem do pieczenia mąki i wymieszać delikatnie łyżką.
    Masę przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię i od razu wstawić do nagrzanego piekarnia.
    Piec 20-25 minut do „suchego patyczka”.
    Po wyjęciu z piekarnika odkroić nożem biszkopt od nie posmarowanego boku blaszki i pomagając sobie deską wyjąć go z blaszki.
    Wystudzić na kratce kuchennej.
    Po wystudzeniu z powrotem umieścić biszkopt w czystej blaszce (można ją wyłożyć papierem do pieczenia).
  • 2. MASA BUDYNIOWA:
    Proszek budyniowy rozrobić w 1,5 szklanki soku. Pozostały sok zagotować i ugotować na nim rozrobiony budyń. Gorącą masę rozsmarować na wystudzonym biszkopcie.
    Po przestygnięciu, na budyniu rozłożyć równomiernie delicje, czekoladą do góry.
  • 3. MASA ŚMIETANOWA:
    Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, odstawić do wystudzenia.
    Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, zmiksować z tężejącą galaretką.
    Masę rozsmarować na delicjach.
    Odstawić do stężenia.
  • 4. WIERZCH:
    Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzącej wody, odstawić do lekkiego stężenia, po czym wylać na wierzch ciasta.
    Odstawić do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Delicje Galaretka Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować