Czyli popularny śmietanowiec, ale na maślance ;) Ciasto na zimno z galaretkami i owocami. Bardzo lekkie i kolorowe - idealne na lato!
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Maślanka - 1l
Żelatyna - 2 łyżki
Cukier - 3-4 łyżki
Galaretki - 2 w różnych kolorach
Owoce - 1 szklanka - mogą być świeże twarde (np. gruszki lub brzoskwinie lub mała puszka miksu owocowego)
Herbatniki na spód
Ciasto maślankowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki możemy przygotować dzień wcześniej. Ja zrobiłam wiśniową i brzoskwiniową, ale mogą być dowolne, byle w różnych kolorach. Przygotowujemy je zgodnie z instrukcją, ale w 300m wody. Wylewamy do misek - aby potem łatwiej był je wyciągnąć można wyłożyć miski folią spożywczą. Po wystygnięciu wkładamy do lodówki. Gdy galaretki mocno stężeją wyciągamy je z misek i kroimy w kostkę.
Owoce również kroimy w kostkę.
2.Formę wykładamy folią aluminiową. Na dnie układamy herbatniki.
3.Maślankę mieszamy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki wrzątku. Powoli dolewamy do żelatyny maślanki. Tak zahartowaną żelatynę mieszamy z maślanką. Dodajemy galaretki i owoce. Dokładnie mieszamy. Masę wkładamy do lodówki i co jakiś czas mieszamy, ponieważ będzie szybko tężeć. Kiedy masa będzie już dość gęsta, wylewamy ją na herbatniki. Wkładamy do lodówki na kilka godzin - najlepiej na całą noc. Ciasto podajemy od razu po wyjęciu z lodówki.
Porady
Ciasto można zrobić z maślanki owocowej, ale wtedy nie dodajemy cukru.
Komentarze