Sernik wiedeński z borówkami

3 (1 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Sernik

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ser twarogowy 1 kilogram
    mąka ziemniaczana 2 łyżki
    mąka pszenna 1 łyżka
    cukier 220 gramów
    jajka 6 sztuk
    masło 120 gramów
    cytryna 1 sztuka
    borówki 300 gramów
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik wiedeński z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Miękkie masło utrzyj z cukrem. Dodaj kolejno jajka i zmiksuj do połączenia.
  • 2 2. Dodaj partiami twaróg, a na koniec mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i skórkę startą z cytryny. Zmiksuj krótko – tylko do połączenia się składników.
  • 3 3. Masę przełóż do formy, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Posyp z wierzchu połową borówek (150 g). Włóż do piekarnika, nagrzanego do 160 stopni, na 70 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw sernik do wystudzenia. Przed podaniem schłodź sernik w lodówce przez kilka godzin, a następnie udekoruj pozostałymi borówkami.

Porady

Smacznego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

4.99 (146 ocen)

sernik jak ptasie mleczko

To może cię zainteresować