Dżem truskawkowy ze skórką cytrynową

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dżem truskawkowy z dodatkiem skórki cytrynowej. Super smak i zapach. Po prostu smak lata zamknięty w słoikach. Idealny do pieczywa na śniadanie.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    2 kg świeżych truskawek
    1 duża cytryna
    60 dag cukru
    1 opakowanie cukru żelującego(1/2 kg)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dżem truskawkowy ze skórką cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykoanie: truskawki opłukać, osączyć na sitku, oczyścić z szypułek. Przekroić na ćwiartki, przełożyć do garnka o podwójnym dnie . Nie podlewać wodą. Podgrzewać na małym ogniu około 40 minut aż dobrze puszczą sok i będą się dobrze gotować. Następnie dodać cukier, wymieszać i gotować około 40 minut aż odparuje duża ilość soku. Dodać otartą skórkę z wyszorowanej cytryny, gotować około 5 minut. Potem dodać cukier żelujący. Całość wymieszać i smażyć na małym ogniu, często mieszać około 10 minut. Gdy powstanie piana zdjąć a dżem przełożyć do wyprzonych słoików. Zakręcić, odwrócić do góry dnem aż wystygną.

Porady

1.ilość cukru uzależnić od smaku truskawek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Skórka z cytryny Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować