Dżem bananowo-truskawkowy ze skórką cytrynową

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszny i niezwykle aromatyczny lekki dżem, który będzie świetnym dopełnieniem gofrów, naleśników, słodkich kanapek, jak i doskonałym owocowym dodatkiem np. do lodów.

  • 30 min

Składniki:

  • banan 750 g
    truskawki świeże 750 g
    skórka cytrynowa kandyzowana 100 g
    żelfix 2 op.
    cukier 2 szkl.
    galaretka cytrynowa 2 op.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Dżem bananowo-truskawkowy ze skórką cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1dgspwr 1. Truskawki opłukać, osączyć, pozbawić szypułek i pokroić w dowolne kawałki. Zalać szklanką wody i postawić na średnim płomieniu.

    Banany obrać i pokroić w półplasterki, dodać do truskawek i razem zagotować.

    Dosypać kandyzowaną skórkę cytrynową - całość przemieszać i gotować na średnim płomieniu przez 10 minut.

    Wsypać drobny cukier i mieszać do rozpuszczenia.

    Dosypać żelfix wymieszany z galaretką cytrynową i mieszać przez kilka minut. Krótko zagotować.

    Dżemem napełnić przygotowane niewielkie słoiczki, szczelnie zakręcić i na 10 minut postawić dnem do góry. Po tym czasie odwrócić i odstawić do zupełnego ostygnięcia.

Porady

Kandyzowaną skórkę cytrynową można zastąpić skórką pomarańczową, podobnie z galaretką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (166 ocen)

dżem truskawkowy

To może cię zainteresować