Dżem dyniowo-jabłkowy z cytryną

4.5 (199 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszny dyniowo- jabłkowy dżem z silną nutą cytryny- idealny do naleśników, z pieczywem czy też do deserów.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - dynia (waga po obraniu i usunięciu miękkiego miąższu): 1.5 kilograma
    - jabłka słodkie: 1 kilogram
    - cytryna: 2 sztuki
    - cukier: 7 łyżek
    - woda: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dżem dyniowo-jabłkowy z cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę parzymy wrzątkiem, ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach (bez albedo), wyciskamy sok. Z dyni usuwamy nasiona, obieramy, kroimy w kostkę. Podlewamy wodą i dusimy przez 15 minut.
  • 2. W tym czasie obieramy jabłka. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Polewamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Jabłka dodajemy do dyni wraz ze skórka z cytryny.
  • 3. Dusimy pod przykryciem jeszcze 10 minut, po czym zdejmujemy pokrywkę i smażymy na wolnym ogniu do czasu aż większość soku odparuje. Słodzimy do smaku (aby dżem był lekko kwaskowaty, wsypałam 7 łyżek cukru).
  • 4. Dżem wkładamy do wyparzonych słoiczków o pojemności 200- 250 ml. Pasteryzujemy 8-10 minut. Po wyciągnięciu z wody odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do przestygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować