Dżem dyniowo-jabłkowy z pomarańczą

4.49 (174 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Koniec sierpnia/początek września – ani to lato, ani jesień :-) na ten czas proponuję połączenie smaków : jesienna dynia i jabłka z dodatkiem letnich cytrusów w postaci pysznego dżemu :-D

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na dwa słoiki po ok. 400 ml :

    - ok. 650 g miąższu dyni
    - dwa jabłka
    - 1 pomarańcza
    - sok z 1 cytryny
    - pół szklanki wody
    - szklanka cukru trzcinowego
    - cynamon
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem dyniowo-jabłkowy z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię oraz jabłka obrać, wyciąć środek, pokroić w kostkę. Pomarańczę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Dodać wodę, cukier, zagotować. Gotować ok. 5 min na małym ogniu bez przykrycia, dodać sok z cytryny, dynię i jabłka. Posypać cynamonem.
  • 2. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 min, aż owoce się rozpadną (można im pomóc tłuczkiem do ziemniaków :-)). Gotować tak długo, aż dżem zgęstnieje (ok. 30-40 min), mieszając od czasu do czasu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować