Dżem dyniowo-pomarańczowy

5 (168 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Coś dla miłośników dyni we wszystkich odsłonach. Polecam!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 kg obranej dyni
    250 gram cukru trzcinowego
    sok z jednej pomarańczy
    sok z jednej cytryny
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem dyniowo-pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną dynię pokrój w kawałki. Im mniejsze tym szybciej dynia się ugotuje.
  • 2. Dynię wrzuć do garnka, dodaj cukier i soki z cytrusów.
  • 3. Gotuj do miękkości. W razie potrzeby dodaj więcej cukru.
  • 4. Gdy dynia się ugotuje zblenduj wszystko na jednolitą masę.
  • 5. Przełóż gorący dżem do słoików i ustaw je do góry dnem.

Porady

Dżem nadaje się świetnie do naleśników lub omletów

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Pomarańcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować