Smak i zapach tego dżemu przywołuje mi na myśl święta. Intensywny aromat pomarańczy i cytryny świetnie ożywia nieco mdły smak dyni. Do tego ma piękny pomarańczowy kolor.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1kg miąższu z dyni
3 pomarańcze (sok i skórka)
3 cytryny (sok i skórka)
500g cukru
laska cynamonu
woda
Dżem dyniowo-pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoiczki dokładnie myjemy i wyparzamy w piekarniku przez 15 minut w 100 stopniach C.
Dynię wydrążamy i obieramy ze skórki. Miąższ kroimy w kostkę i umieszczamy w garnku. Podlewamy około szklanką wody. Do dyni dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryn oraz otartą skórkę z owoców a także cukier i cała laskę cynamonu.
Całość gotujemy na małym ogniu, raz po raz mieszając aż dżem uzyska pożądana konsystencję. Wyciągamy laskę cynamonu.
Dżem przekładamy do wcześniej przygotowanym słoiczków i szczelnie zakręcamy.
Komentarze