Dżem dyniowo-pomarańczowy

4.5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smak i zapach tego dżemu przywołuje mi na myśl święta. Intensywny aromat pomarańczy i cytryny świetnie ożywia nieco mdły smak dyni. Do tego ma piękny pomarańczowy kolor.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg miąższu z dyni
    3 pomarańcze (sok i skórka)
    3 cytryny (sok i skórka)
    500g cukru
    laska cynamonu
    woda
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy Konfitury

Dżem dyniowo-pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoiczki dokładnie myjemy i wyparzamy w piekarniku przez 15 minut w 100 stopniach C.
    Dynię wydrążamy i obieramy ze skórki. Miąższ kroimy w kostkę i umieszczamy w garnku. Podlewamy około szklanką wody. Do dyni dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryn oraz otartą skórkę z owoców a także cukier i cała laskę cynamonu.
    Całość gotujemy na małym ogniu, raz po raz mieszając aż dżem uzyska pożądana konsystencję. Wyciągamy laskę cynamonu.
    Dżem przekładamy do wcześniej przygotowanym słoiczków i szczelnie zakręcamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytrusy Dynia Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować