Dżem Brzoskwinia Z Marakują Z Naturalnym Zagęstnikiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Otwarcie takiego słoika w środku zimy przeniesie nas w ciepłe kraje, smak jest przecudowny, taki stuprocentowo letni. spróbujcie takiego połączenia :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 4 słoiki 220 ml



    8 sporych, brzoskwiń
    4 marakuje
    300 - 400 g cukru
    1/2 opakowania pektyn (15 g)
    1 łyżeczka kwasku lub 2-3 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Dżem brzoskwinia z marakują z naturalnym zagęstnikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Brzoskwinie obieramy, wyjmujemy pestkę i kroimy na kawałki. Przekładamy do garnka i zasypujemy połową cukru. Włączamy gaz i pozwalamy im się powolutku zagotować.

    2. Kiedy brzoskwinie puszczą sok i zagotują się dodajemy miąższ z marakui, następnie całość blendujemy, dodajemy kwasek lub sok z cytryny oraz pektynę rozmieszana z resztą cukru.

    Całość gotujemy jeszcze przez 5-10 minut, a następnie przekładamy do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy.

Porady

Pasteryzacja Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki tak aby się ze sobą nie stykały i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) około 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Marakuja

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować