Bogini wenus z puszystą masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C
Białka ubijamy na sztywną masę. Ciągle mieszając dodajemy cukier, żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia.
Wszystko delikatnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Pieczemy przez ok. 30 minut. Wyjmujemy i studzimy.
2.Galaretki rozpuszczamy w 2,5 szkl. gorącej wody , ostudzić.
Biały ser zmielić.
3.Do zmielonego sera dodać lekko tężejącą galaretkę i wymieszać.
4.Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Odkładamy sobie odrobinę śmietany do dekoracji przy podaniu.
6.Ostudzony biszkopt kroimy na 2 części.
Na pierwszą cześć wykładamy masę serową, przykrywamy ją drugą częścią biszkoptu. Wierzch biszkoptu smarujemy dżemem.
7.Posypka kokosowa:
Na małym ogniu na patelni smażymy masło, cukier oraz wiórki kokosowe aż się zrumienią . Studzimy. Na wierzch ciasta posmarowany dżemem wykładamy posypkę. Ciasto schładzamy w lodówce.
8.Do dekoracji przy podaniu używamy:
Banany kroimy w plasterki, odłożoną odrobinę śmietany przekładamy w rękaw cukierniczy i tworzymy własną kompozycję całość posypujemy posypką czekoladową i smacznie zjadamy :)
Smacznego !!!
Komentarze