Dżem brzoskwiniowy

4.43 (202 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Warto poświęcić trochę czasu i przygotować taki pyszny i pachnący owocami domowy dżem

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg brzoskwiń,
    30 dkg cukru,
    sok i miąższ z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

4.43 (202 ocen)

Dżem brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie myjemy, wyjmujemy pestki i wraz ze skórką ( skórka w czasie gotowania całkowicie się rozpadnie) kroimy w kostkę. Brzoskwinie wrzucamy do garnka lekko rozgniatamy, aby łatwiej puściły sok i gotujemy często mieszając na małym ogniu około godzinę. Po tym czasie do brzoskwiń dodajemy sok i miąższ z 1 cytryny i gotujemy kolejną godzinę. Owoce często mieszamy, aby gęstniejący dżem się nie przypalił. Pod koniec gotowania dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 30 minut często mieszając. Gdy dżem będzie wystarczająco gęsty wkładamy go do czystych i suchych słoików, zakręcamy wieczka i odwracamy do góry dnem aby słoiki się zassały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować